Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σε λίγες μέρες ξεκινά η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά για χιλιάδες μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας μαζί με τις ευχές της για Καλή Σχολική Χρονιά επισημαίνει τα εξής:
Α. Σε ό,τι αφορά τις αγορές σχολικών ειδών. Οι γονείς των μαθητών κυρίως των Δημοτικών σχολείων καλό θα είναι να μη βιαστούν να αγοράσουν σχολικά είδη αλλά περιμένουν τις οδηγίες των δασκάλων, ώστε να αποφύγουν άσκοπες αγορές που θα τους επιβαρύνουν οικονομικά.
Όταν θα αγοράσουν τα σχολικά είδη να προσέξουν την καταλληλότητά τους σε σχέση πάντα με την ηλικία των παιδιών ( τσάντες, κασετίνες, παγουρίνια ). Σχετικά με την αγορά μολυβιών, μαρκαδόρων, πλαστελίνης να προσέξουν την αναγραφή των συστατικών και να αποφύγουν προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες ή δεν αναγράφουν τίποτε στη συσκευασία τους. Στη συσκευασία των προϊόντων θα πρέπει να αναζητούν την ηλικία στην οποία απευθύνονται, τα συστατικά τους, τον αριθμό τεμαχίων( όπου είναι απαραίτητο ), τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα.
Β. Επιλογή φροντιστηρίων. Μια και το εκπαιδευτικό σύστημα μας οδηγεί στα φροντιστήρια για διάφορα γνωστικά αντικείμενα, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους να κάνουν έρευνα αγοράς ζητώντας πληροφορίες για την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης και των τιμών και να επιλέξουν αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Όταν καταλήξουν σε κάποιο φροντιστήριο να συζητήσουν όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν σε απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων και να λάβουν και γραπτώς τους όρους ώστε αν προκύψει οποιαδήποτε διαφωνία να μπορέσει αυτή να λυθεί. Μην ξεχνάτε να ζητάτε τις αποδείξεις.
Γ. Διατροφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες. Οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια που αυτά βρίσκονται στο σχολείο. Αν δεν μπορούν να ετοιμάζουν κολατσιό από το σπίτι πρέπει να γνωρίζουν ότι η πώληση προϊόντων στα σχολικά κυλικεία πρέπει να ακολουθεί όσα ορίζει η νομοθεσία για το είδος και ποιότητα των πωλούμενων σ’ αυτά ειδών διατροφής. Να ζητήσουν ενημέρωση από τους συλλόγους γονέων ή τους διευθυντές των σχολείων ή την Ένωση Καταναλωτών Καβάλας και να απαιτήσουν εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας..

Δ. Για τους φοιτητές: Το πρόβλημα που κυρίως αντιμετωπίζουν είναι εκείνο της στέγης. Θα πρέπει να κάνουν καταρχήν μια επισταμένη έρευνα αγοράς για το ύψος των ενοικίων. Η επιλογή να είναι συνάρτηση του ενοικίου, των κοινοχρήστων και του κόστους μεταφοράς από το σπίτι προς τη σχολή τους. Να υπογράφουν συμβόλαιο στο οποίο θα αναφέρεται η κατάσταση στην οποία παρέλαβαν το διαμέρισμα και βέβαια το ύψος του ενοικίου που αναφέρεται στο συμβόλαιο να είναι σύμφωνο με αυτό που καλείται να καταβάλλει μηνιαίως.

Για πληροφορίες και παράπονα μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας: τηλ: 2510 223000 / 2510 243942

Δεν υπάρχουν σχόλια: