Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

«Τα Άτομα με Αναπηρία. Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 με θέμα: «Τα Άτομα με Αναπηρία. Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές»

            Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ) «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), συνδιοργάνωσαν συνέδριο με θέμα:





«Τα Άτομα με Αναπηρία. Τα δικαιώματά τους ως Καταναλωτές»,
το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 10:30 -14:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης « Βασίλης Βασιλικός» του Δήμου Καβάλας.
 Συνέδριο με αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα και το παρακολούθησαν εκπρόσωποι Ενώσεων Καταναλωτών, εκπρόσωποι συλλόγων ατόμων με αναπηρία, μέλη της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλου, ο πρ. βουλευτής Καβάλας κ. Εμμανουηλίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού όπως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παπακοσμάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βέρρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Λεμονίδης, εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο κ. Τραϊφόρος (ΔΗΜΑΡ), ο κ. Τσακίρης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο κ. Μπίμπασης (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ) και πολίτες.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Στεργίου έστειλε χαιρετισμό.
Εισηγητές ήταν οι:
·        κ. Π. Καλαποθαράκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», η οποία ανέλυσε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας των καταναλωτών με αναπηρία,
·        κ. Ι. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αφορούν στα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία,
·        κ. Χ. Κεσόγλου, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΕΣΑμεΑ, ο οποίος εισηγήθηκε τους νέους κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία,
·        κ. Χ. Μπουφίδου, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα του διακρατικού ερευνητικού προγράμματος Grudtvig που είχε ως αντικείμενο τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία.
            Το περιεχόμενο των εισηγήσεων ήταν πολύ σημαντικό και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων οι εξέθεσαν τις απόψεις και τα ερωτήματα τους μετά το τέλος των εισηγήσεων.  

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου κωδικοποιούνται ως εξής:
  1. Να υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Καταναλωτών και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ώστε να προβληθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών με αναπηρία,
  2. Να δημιουργηθεί Διαδικτυακή Πλατφόρμα προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία ώστε να ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους ως καταναλωτές,
  3. Να αναζητηθεί η δυνατότητα  εκπόνησης ενός κοινού προγράμματος μεταξύ των δύο φορέων,
  4. Να ασκηθούν πιέσεις από κοινού για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,
  5. Να ασκηθούν πιέσεις από κοινού προς την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών με αναπηρία.
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας ευχαριστεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που ως διοργανωτές βοήθησαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Ευχαριστεί  την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την Περιφερειακή Επιτροπή Ανάπτυξης, το Δήμο Καβάλας, το σύλλογο Αμεα Καβάλας και το σύλλογο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, που συνέβαλλαν στη επιτυχή υλοποίηση αυτού του σημαντικού συνεδρίου.
Ευχαριστεί επίσης όλους όσους παρακολούθησαν το συνέδριο.