Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗ ΦΑΓΕ

Η δράση των καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών είναι ένα χρονίζoν πρόβλημα που απασχολεί καταναλωτικές οργανώσεις, παραγωγούς, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι καταναλωτικές οργανώσεις – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) επιχείρησαν ένα πετυχημένο μποϋκοταζ στην τιμή του γάλακτος με σκοπό την αφύπνιση και ενεργοποίηση των καταναλωτών ώστε να αναζητούν φθηνότερο γάλα αλλά και να αποδείξουν ότι οι οργανωμένοι καταναλωτές έχουν δύναμη.
Η αποτελεσματικότητα του μποϋκοτάζ αναγνωρίστηκε από όλους κι έτσι άρχισαν να καλούν σε διάφορα μποϋκοτάζ.
Ένα μποϋκοτάζ για να είναι επιτυχές πρέπει να είναι καλά οργανωμένο, να έχει τη συναίνεση όσο περισσότερων φορέων γίνεται, να είναι στοχευμένο και δεν πρέπει να πραγματοποιείται για να καλυφθούν άλλες αδυναμίες όπως η αναποτελεσματική λειτουργία των φορέων της Πολιτείας ή των παραγωγών γάλακτος να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των καρτέλ.
Οι Ενώσεις Καταναλωτών προσπαθούν στο βαθμό που τους αναλογεί (πρόκειται για εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις πολιτών) να αντισταθούν και να παίξουν το ρόλο τους ως προς τη λειτουργία των καρτέλ. Έχουν επίσης δηλώσει ότι επιθυμούν τη συνεργασία τους με την Πολιτεία, εν προκειμένω με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τους παραγωγικούς φορείς. Όμως οι Ενώσεις Καταναλωτών περιμένουν να έχουν την ουσιαστική στήριξη τόσο της Πολιτείας όσο και των άλλων φορέων ώστε να είναι αποτελεσματικότερες στο κοινωνικό έργο που επιτελούν.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια διαρκής και συντονισμένη συνεργασία μεταξύ όλων και όχι αποσπασματική, ουσιαστική στήριξη των Ενώσεων Καταναλωτών από το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι να αισθάνονται ότι κάθε φορά ζητιανεύουν για αυτά που ο ίδιος ο νομοθέτης έχει προβλέψει.

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας θέτοντας όλο αυτό τον προβληματισμό θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς είτε αισχροκερδώντας είτε διακινώντας επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία των καταναλωτών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως επίσης και τα στοχευμένα μποϋκοτάζ διότι αφενός ο καταναλωτής νιώθει ότι η αγορά ελέγχεται και αφετέρου νιώθει ότι έχει τη δύναμη να έχει αποτελεσματική παρέμβαση με τη συμπεριφορά του και να θεμελιώνει καταναλωτική συνείδηση.

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας καλεί τους καταναλωτές να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ των προϊόντων της ΦΑΓΕ καλώντας συγχρόνως και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιτελέσουν το έργο τους ως προς τη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και όλων όσων λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.