Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Μποϊκοτάζ τώρα στο φρέσκο γάλα. Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.

Ένα φαινόμενο της ακρίβειας που νιώθουν οι καταναλωτές, είναι η όλο και αυξανόμενη τιμή του φρέσκου γάλακτος. Το γάλα των μεγάλων εταιριών «ελληνικού» αγελαδινού γάλακτος, ΝΕΟΓΑΛ,ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και Όλυμπος, πουλιέται στα σουπερμάρκετ, πολύ πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.


Το γάλα οι γαλακτοβιομηχανίες το αγοράζουν από τους παραγωγούς, από περίπου 0.35 μέχρι 0.45 ευρώ το λίτρο. Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) γνωστοποίησε τον Μάρτιο τις μειώσεις τιμών αγοράς γάλακτος στους παραγωγούς, από τις γαλακτοβιομηχανίες: «Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα έχουν υποχωρήσει μέχρι και 10 λεπτά το κιλό» από τα 0.46 ευρώ το λίτρο πού είχε τον Ιανουάριο. Οι τιμές αγοράς γάλακτος από παράγωγους παρουσιάζουν κάμψη ενώ στα σουπερμάρκετ παραμένουν υψηλές.

Οι τιμές των «ελληνικών» αγελαδινών γάλακτων είναι φουσκωμένες. Μια μικρή έρευνα του Blog μας, δείχνει ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το ντόπιο φρέσκο γάλα πουλιέται πολύ φθηνότερα.
Για αυτό, οι ενώσεις καταναλωτών αποφάσισαν να κηρύξουν μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα που κοστίζει άνω από 1 ευρώ από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.

Μόλις ανακοινώθηκε το μποϊκοτάζ, η Vivartia, εταιρεία θυγατρική της MIG, «ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών», ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, προχωρά σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ κατά 3%. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Δεν άρχισε ακόμη το μποϊκοτάζ και είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 3% δεν επαρκεί. Ζητάμε το γάλα να πουλιέται κάτο από 1 ευρώ το λίτρο.

Το φρέσκο γάλα δεν είναι απλά ένα προϊόν, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό του οποίου η διάθεση αφορά κάθε κοινωνική ομάδα.
'Ολοι μαζί
μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
μπορούμε να σπάσουμε τα καρτέλ
μπορούμε να επιβάλλουμε αυτό που θέλουμε:
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, οι Καταναλωτές
Άμεση μείωση της τιμής γάλατος
Να σταματήσουν άμεσα οι ελληνοποιήσεις και οι αναμείξεις
Να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών
Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί.
Μπουκοτάζ ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα.
Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.

Επιτυχία το μπουκοτάζ στο γάλα

“Εξαφανισμένο από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά και των φούρνων ήταν το γάλα με τιμή κάτω τού ενός ευρώ χθες, πρώτη ημέρα του μποϊκοτάζ” γράφει σήμερα η Δήμητρα Σκούφου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν έβρισκαν οι καταναλωτές γάλα φθηνό.
Χθες, σε πολλά σούπερ μάρκετ τα προϊόντα γάλακτος με τιμή κάτω του ενός ευρώ ήταν άφαντα από νωρίς το πρωί, καθώς αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που έσπευσαν να τα αγοράσουν γυρίζοντας την πλάτη στα ακριβότερα προϊόντα. Πάντως, γάλατα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και επώνυμα με τιμή κάτω του ενός ευρώ, δεν βρίσκονται σε όλα τα σημεία πώλησης και σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μη βρίσκουν φθηνό γάλα. Σύμφωνα με στοιχεία της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, η οποία διαθέτει την τελευταία τριετία στην αγορά γάλα με την επωνυμία «ΑΓΝΟ» στην τιμή των 0,99 ευρώ το λίτρο, από το Σάββατο έως και χθες η αύξηση της ζήτησης ήταν της τάξης του 35%, γεγονός το οποίο αποδίδουν στο μποϊκοτάζ των καταναλωτών στα προϊόντα άλλων εταιρειών που κοστίζουν πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.”

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΓΑΛΑ 9-14/6/2008

Αγαπητοί μας συνεργάτες, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, συγκαταναλωτές

Σε μια προσπάθεια αντίδρασης στο διογκούμενο κύμα της ακρίβειας, Η 'Ενωση Καταναλωτών Καβάλας, μαζί με άλλες 18 Ενώσεις Καταναλωτών, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών-ΠΟΜΕΚ ‘Η Παρέμβαση’, οργανώνει:

Μπουκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1€ το λίτρο

Aπό 9 έως 14 Ιουνίου 2008


Επειδή θεωρούμε την συμβολή σας στον αγώνα μας πολύτιμη και απαραίτητη, σας καλούμε να συμμετάσχετε στο μποϋκοτάζ αυτό, καθώς και, να διαδώσετε το μήνυμα για κινητοποίηση όπου μπορείτε!