Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση ΕΝΚΚΑ για την 15η Μαρτίου:Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 2013 στους χιλάδες υπερχρεωμένους έλληνες. Οργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση, μπροστά από την Εθνική τράπεζα, κατά την οποία μέλη της μοίρασαν σχετικό ενημερωτικό υλικό  στους πολίτες. Η επιλογή του χώρου είχε συμβολικό χαρακτήρα.

Καλή Σαρακοστή. Προσοχή στην αγορά των σαρακοστιανών εδεσμάτων

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας σας εύχεται Καλή Σαρακοστή με υγεία και σωστές επιλογές στα σαρακοστιανά εδέσματα.
Η ΕΝΚΚΑ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.  Συνιστούμε στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν αγοράσουνε και να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές για αγορές προϊόντων, να αποφεύγουν να αγοράζουν υπερβολικές ποσότητες, και να επιλέγουν κατάστημα της εμπιστοσύνης τους.

Οι καταναλωτές, προκειμένου να επιλέξουν ασφαλή για την υγεία τους τρόφιμα, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω:

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κλπ)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε:
-    Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή
οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
-    Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
-    Τα πλοκάμια - βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
-    Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
-    Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
 Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα. Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κλπ) 

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
-    Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
-    Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
-    Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).
 Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει :
-    Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα).
-    Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
-    Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
-    Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
-    Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
 Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα.

Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί.Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Πρέπει να καταγγέλλουμε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας όποιο πρόβλημα διαπιστώνουμε στο τηλέφωνο
2510 223000.