Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ

Το Σάββατο 3 Μαίου 2008 έγινε η 8η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Κισσάβου Ν. Λάρισας.

Η γιορτή διοργανώθηκε από την Εναλλακτική κοινότητα ‘Πελίτι’ και φιλοξενήθηκε στους χώρους τής Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, στο νομό Λάρισας.
Το Πελίτι είναι καθαρά εθελοντική οργάνωση, όλοι όσοι συμμετέχουν στις δράσεις του είναι εθελοντές

Οι στόχοι της γιορτής ήταν:1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ. α.2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
Οι σπόροι είναι δώρο της φύσης, περασμένων γενεών και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές.
Είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της τροφής, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας και η αποθήκη της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής.
Η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών υπήρξε η βάση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και της διατροφικής ασφάλειας. Αυτή η ανταλλαγή, βασίζεται στη συνεργασία και την αμοιβαιότητα, όπου οι αγρότες εν γένει ανταλλάσσουν ίσες ποσότητες σπόρων.
Σήμερα, η ποικιλία και το μέλλον του σπόρου, τελεί υπό απειλή. Από 80.000 βρώσιμα φυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή, μόνο περίπου 150 καλλιεργούνται και μόνο οχτώ, είναι αντικείμενα εμπορίου παγκοσμίως. Αυτό συνεπάγεται μη αναστρέψιμη εξαφάνιση της ποικιλότητας σπόρων και φυτών.
Την άνοιξη του 1995 ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας
Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. "Πελίτι" σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά.
Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Το 2002 το "Πελίτι" πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες. Η ιδέα ήρθε από μια ομάδα μαθητών που είχαν συνεργαστεί με το "Πελίτι", από το γυμνάσιο Λεχαίου Κορινθίας. Οι μαθητές αυτοί κάθε χρόνο κάνουν φυτά και τα μοιράζουν σε ανοιχτή γιορτή σε καλλιεργητές της περιοχής τους.
Από το 2003 η ημέρα αυτή με πρωτοβουλία του ‘Πελίτι’ γιορτάζεται και σε Παγκόσμιο επίπεδο από άλλες αντίστοιχες οργανώσεις.
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα: http://www.peliti.gr/
Από την Καβάλα συμμετείχαν βιοκαλλιεργητές, μέλη της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας που συμμετέχουν στο Δίκτυο ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών και στο Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και υπηρεσιών Χωρίς χρήματα