Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κούρεμα χρέους 100% από το Ειρηνοδικείο Καβάλας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κούρεμα χρέους 100% από το Ειρηνοδικείο Καβάλας.


Με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Καβάλας, δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος έχοντας συνολική οφειλή ύψους περίπου 52.000 ευρώ  απαλλάχτηκε από το σύνολο των οφειλών του.

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εντός του 2011 και συνεργάτης της Ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή , πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την  οποία οι  πιστώτριες Τράπεζες αγνόησαν.

Ακολούθως η Ένωση  Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με την συνεργασία εθελοντή μέλους της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κατέθεσε  στο Ειρηνοδικείο Καβάλας  το 2012, σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αφού δίκασε την υπόθεση, εξέδωσε την απόφασή του  η οποία αναφέρεται παραπάνωΝα σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι παντρεμένος με τέσσερα ανήλικα παιδιά και η σύζυγος του είναι άνεργη. Συντηρούνται δε, με την βοήθεια των πατρικών τους οικογενειών.

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών ισχυρισθήκαν ότι δολίως περιήλθε σε κατάσταση υπερχρέωσης ενώ γνώριζε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις από τα δάνεια που έπαιρνε.

Μέχρι το 2010 που εργαζόταν ως οδηγός, προσπαθούσε να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, πότε από την μισθοδοσία του και πότε με νέα δάνεια που έπαιρνε όταν η μισθοδοσία του δεν επαρκούσε.

Η τακτική αυτή μπορεί να ήταν λανθασμένη αλλά όπως αναφέρεται και στην απόφαση επί λέξη: «Ήταν μια λανθασμένη , πλην συνήθης επιλογή κατά το διάστημα που κατέφευγε στον δανεισμό, η οποία καλλιεργήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και δεν ρυθμίστηκε ως έπρεπε από την πολιτεία» και επομένως το δικαστήριο απέρριψε την σχετική ένσταση των εκπροσώπων των Τραπεζών.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας  δέχθηκε ότι οι βιοτικές ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας ανέρχονται στο ύψος των 800 ευρώ, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο καταναλωτής, γεγονός  για το οποίο η απόφαση έκρινε ότι: « Το ποσό αυτό κρίνεται συντηρητικό δεδομένου ότι πρόκειται για εξαμελή οικογένεια και υποδηλώνει την διάθεση του αιτούντος να περιορίσει τα έξοδα του σε επίπεδο όμως που να μην προσβάλλεται το επίπεδο διαβίωσης αυτού και της οικογένειας του».

 Όρισε λοιπόν μηδενικές δόσεις για 60 μήνες και επιπλέον επαναπροσδιόρισε νέα δικάσιμο σε ένα έτος από την ημερομηνία της απόφασης, προκειμένου να εξετάσει αν έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του καταναλωτή.

Η κρίση αυτή του Ειρηνοδικείου Καβάλας έρχεται να απαντήσει στην κριτική που ασκούν ορισμένοι κύκλοι εναντίον των καταναλωτών οι οποίοι προσφεύγουν στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3869/2010, ισχυριζόμενοι ότι  όσοι προσφεύγουν στον Νομό είναι απατεώνες και το μοναδικό που επιδιώκουν είναι να κουρευτεί το χρέος τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι πολίτες οι οποίοι δεν χρειάσθηκε να δανεισθούν από τις Τράπεζες, νιώθουν κάποιου είδους φθόνο εναντίον αυτών των οποίων επέρχεται κάποια απαλλαγή στις οφειλές των, μέσω της προσφυγής στα Ειρηνοδικεία. Πλην όμως η προσφυγή στον Τραπεζικό δανεισμό είναι μέρος της σημερινής (και όχι μόνον) οικονομικής πραγματικότητας και μάλιστα πολλές φορές πριμοδοτείται και από την ίδια την πολιτεία. Η προσφυγή δε στον Τραπεζικό δανεισμό, σε περιόδους ομαλής οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί κινητήριο μοχλό για την πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια κατ αρχή θετική δραστηριότητα. Κεφάλαια αποταμιευμένα που λιμνάζουν,  οδηγούνται μέσω του δανεισμού ξανά σε παραγωγικές δραστηριότητες, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες πολιτών. Αρκεί βεβαίως όλα να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες, με την πλήρη επίγνωση των δανειζόμενων πολιτών για τις συμβάσεις που υπογράφουν και την πλήρη απουσία παρελκυστικών τακτικών από πλευράς των Τραπεζών, τόσο στην δανειοδότηση όσο και στην αποπληρωμή των δανείων.

             Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εκφράζει την ικανοποίηση της και να δηλώνει την εμπιστοσύνη που έχει προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, διότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε αποτελούν ίσως την μοναδική ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είναι παγιδευμένοι  με οικονομικές οφειλές τις οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.