Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - E-COLI= ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1


Αθήνα 14/7/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - E-COLI= ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1
Μετά από την συντονισμένη πίεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταναλωτικών Οργανώσεων (Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), αλλά και άλλων καταναλωτικών οργανώσεων μη μελών της, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε σήμερα 14.11.2011, ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
<< Σε συνέχεια ερωτημάτων από καταναλωτές καθώς και δημοσιευμάτων που αφορούν στην ανάκληση προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, τα οποία διακινήθηκαν από την εταιρεία «Lidl Hellas» (βλ. σχετικό .Δελτίο Τύπου 01.07.2011), ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:
- Τα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, τα οποία αναφέρονται στο
Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 01.07.2011 και τα οποία διακινήθηκαν από την εταιρεία «Lidl Hellas», επιμολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο157, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ), επικυρωμένη από το Διοικητικό του Συμβούλιο (απόφαση 1459/11.07.2011).
- Η συγκέντρωση των ανωτέρω προϊόντων γίνεται σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρείας «Lidl Hellas» σε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Θήβα και Πάτρα.
Η περαιτέρω διαχείρισή των (όπως κατάσχεση, καταστροφή, επαναποστολή κ.α.) θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η συνολική ποσότητα, η οποία έχει δεσμευτεί ανέρχεται στα 3401 τεμάχια και για τα δύο προϊόντα.
Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα αυτά ως μη ασφαλή δεν διακινούνται
τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην αγορά οιασδήποτε άλλης χώρας. Σχετικά
έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.>>


Να σημειώσουμε τα εξής:
1. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων καταναλωτών «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», νιώθουμε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι χρειάσθηκε η παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ και η κινητοποίηση των καταναλωτικών οργανώσεων προκειμένου να επιτευχθεί το αυτονόητο: Η καταστροφή προϊόντων επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.
2. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι καταναλωτές έχουν δύναμη και όταν είναι ενωμένοι και θέλουν μπορούν να επιτύχουν πολλά.
3. Παρά το παραπάνω Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, γεγονός παραμένει όσα παραπλανητικά εγράφησαν στην ιστοσελίδα της LIDL HELLAS (http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/SID-C9D40281-D3F58AE0/lidl_gr/hs.xsl/11978.htm), αντίγραφα των οποίων μάλιστα αναρτήθηκαν και στις εισόδους των Καταστημάτων LIDL στην Ελλάδα. Περιμένουμε την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να επιβληθούν οι κυρώσεις που ορίζει η νομοθεσία( ν. 2251/94 για παραπλάνηση των καταναλωτών.
4. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, αλλά θα
συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό ζητώντας ενημέρωση για
τις ενέργειες που θα γίνουν.
Το ΔΣ Της ΠΟΜΕΚ
Πληροφορίες: Γεροστεργίου Αικατερίνη-Αντιπρόεδρος ΔΣ
Τηλ : 6942482314

Δεν υπάρχουν σχόλια: