Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καβάλα 17/11/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού ενημερώνοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών- καταναλωτών.
Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού προσφέροντας ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στη Χάρτα είναι το δικαίωμα της προστασίας της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών και το δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων. Τα δικαιώματα αυτά συνδέονται με την ιδιότητα των παιδιών ως καταναλωτών και προστατεύονται από το νόμο 2251/1994.
Προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών καταναλωτών συγκροτήθηκε η Επιτροπή Προστασίας των Ανηλίκων η οποία πρόσφατα επαναλειτουργεί και συνεχίζει το έργο της. Αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και συγκροτείται βάσει του νόμου 2251/94 άρθρο 7α.

Το έργο της Επιτροπής είναι:
           Η έκδοση γνωμοδοτήσεων, με τις οποίες θα εισηγείται περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία προϊόντων, που παραβαίνουν τις σχετικές με την ψυχική υγεία των ανηλίκων διατάξεις.
Ο εντοπισμός γενικότερων πρακτικών προώθησης και διάθεσης προϊόντων, που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τους ανηλίκους και η εισήγηση, όπου κρίνεται αναγκαίο, για την έκδοση κωδίκων συρρύθμισης της πολιτείας με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς ή και κανονιστικών διατάξεων.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ειδικότερα δε των γονέων – καταναλωτών και των νέων, σε θέματα προστασίας της ψυχικής υγείας των ανηλίκων.

              Μέλη της επιτροπής ορίζονται εκπρόσωποι από το δημόσιο τομέα, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα όπως ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη – Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού-,  εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Καταναλωτή, καθηγητές Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, εκπρόσωποςτου Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Αμαξών, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς εκλέχθηκε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων η Κατερίνα Γεροστεργίου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»
            Είναι σημαντικό για γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά και την προστασία των δικαιωμάτων τους να γνωρίζουν ότι η Επιτροπή, δέχεται αναφορές, καταγγελίες και ερωτήματα σχετικά με ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ανηλίκων ως καταναλωτών, τα οποία διερευνά και γνωμοδοτεί στο πλαίσιο της αποστολής της με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή.
Πληροφορίες:  Ένωση Καταναλωτών Καβάλας στο τηλέφωνο 2510 223000, e-mail: enoikokav@yahoo.com  facebook: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ και στη σελίδα: http://www.fonikatanaloton.blogspot.com

1 σχόλιο:

Josue Wilson είπε...

Γεια σας κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μια ευκαιρία στο τέλος του έτους σε ομορφιά και χαρά. Ανησυχείς για το τέλος του έτους, διακοπές, θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη χριστούγεννα και αξέχαστη. Θα σου δώσω μια ευκαιρία να δάνειο, γρήγορα και αξιόπιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην διστάσετε, να έχουν μία διεύθυνση για να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες.
E-mail: wilson.josue1947@gmail.com
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη μου.