Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2015


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
2014-2015
Τομείς δράσης της ΕΝ.Κ.ΚΑ
♦ Ενημέρωση – πληροφόρηση καταναλωτών
♦ Χειρισμός παραπόνων καταναλωτών – μεσολάβηση
♦ Διοργάνωση ή συμμετοχή σε ημερίδες/ συνέδρια
♦ Εκπροσώπηση σε επιτροπές
♦ Χρηματοοικονομικά θέματα
♦ Θέματα υγείας – διατροφής
♦ Αγωγή καταναλωτή
♦ Νομικά θέματα
♦ Υλοποίηση προγραμμάτων εθνικών – κοινοτικών
♦ Συμμετοχή σε Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο
♦ Συμμετοχή σε Δίκτυα Οργανώσεων σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο

Α. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

1.      ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας έχει παρουσία στα τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικής εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς) καθώς και στο Διαδίκτυο(Blogs).
Αναλυτικά:
  α) Τηλεοπτικοί σταθμοί:
Η παρουσία της ΕΝ.Κ.ΚΑ στους τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας υπήρξε συχνή  μέσω συνεντεύξεων σε θέματα επικαιρότητας που προβάλλονταν στα δελτία ειδήσεων  και στα πλαίσια τηλεοπτικών εκπομπών. Συγκεκριμένα οι θέσεις και οι απόψεις της ΕΝΚΚΑ παρουσιάστηκαν στους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς: CENTER TVENA CHANNEL, ΑΛΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΠΡΩΙΝΗ TV, ΚΑΝΑΛΙ 6, ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι  περιφερειακής εμβέλειας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Η παρουσία της ΕΝΚΚΑ πραγματοποιήθηκε σε ωριαίες εκπομπές των δημοσιογράφων Θ. Κολυβάς (4 φορές), Ν. Ταραμπατζής (8 φορές) και Ν. Σπιτσέρη(1φορά) με διάφορα θέματα όπως της υπερχέρωσης των νοικοκυριών,  οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, υπηρεσίες τηλεφωνίας
Επίσης η ΕΝΚΚΑ προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ΝΕΡΙΤ/ΕΡΤ, STAR.
   β) Ραδιοφωνικοί σταθμοί:
                  Ενημέρωση των καταναλωτών μέσω συνεντεύξεων και παρεμβάσεων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε θέματα που αφορούσαν την επικαιρότητα τόσο την τοπική – περιφερειακή όσο και την εθνική- ευρωπαϊκή στους παρακάτω ραδιοφωνικούς σταθμούς τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας: STUDIO 7, ΕΡΑ Κομοτηνής, ALPHA ΡΑΔΙΟ, ΡΑΔΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ, ΘΡΑΚΗ FM, ΚΟΚΚΙΝΟ.
 γ) Εφημερίδες:
                  Η ΕΝ.Κ.ΚΑ ενημέρωνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα στους καταναλωτές σε ποικίλα θέματα και για τις δραστηριότητες της με Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις. Κατά μέσο όρο 1 ΔΤ/μήνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
29/1/2014. Συμμετοχή στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: από την ιδέα στην πράξη». Η εισήγηση της πρόεδρου της ΕΝΝΚΑ είχε τίτλο: «Ο αντίκτυπος των προϊόντων που προέρχονται από συνεταιριστικές επιχειρήσεις στους καταναλωτές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το EUROPE DIRECT της Ξάνθης στη Γενισέα Ξάνθης.
►16/2/2014. Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Θάσου» στο Λιμένα Θάσου.
►26/2/2014. Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κόκκινα δάνεια, Διακοπή ρεύματος, Κατάσχεση περιουσίας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομάδα Αλληλεγγύης νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης δημοτών Νέστου.
►6/3/2014. Ημερίδα με θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός, Ενδοσχολική Βία, Θυματοποίηση (BULLING). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΠΝΟΗ και το Δήμο Καβάλας.
►14/3/2014 Ημερίδα με θέμα: «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας
►14/3/2014 Ενημερωτική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας.
►5 Ιουνίου 2014 Ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Καπνεργάτη της Καβάλας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος. Το θέμα της ενημέρωσης ήταν τα «Γενετικά Τροποιημένα Τρόφιμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το κοινωνικό παντοπωλείο του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ και το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΕΚΙ Καβάλας
►1/11/2014. Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κόκκινα δάνεια - Υπερχρεωμένα νοικοκυριά- Ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές στα νησιά μας». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Καταναλωτών Χίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών.
►16/2/2015: Συμμετοχή σε καμπάνια του BEUC για  Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία TTIP
►9-15/3/2015: Εβδομάδα εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια δράσης της ΕΝΚΚΑ που περιελάμβανε: 2 ημερίδες, έκθεση φωτογραφιών, αφισών, πανώ, περιοδικών και φυλλαδίων. Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων σε συνεργασία με το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο του ΣτηριΖΩ.
► Νοέμβριος 2015: Συμμετοχή σε καμπάνια για τη συγκέντρωση υπογραφών διαδικτυακά κατά των πλειστηριασμών.
► Ιούνιος 2015: Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, στηρίζει την καμπάνια των μελών του BEUC, OCU & DECO και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και συμμετέχει στο ψήφισμα, για την παύση των χρεώσεων στις συνδέσεις roaming που επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές από το Δεκέμβριο του 2015.

  Β. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

     Η ΕΝ.Κ.ΚΑ εκτός των καταγγελιών δεχόταν καθημερινά –κατά μέσο όρο 10 τηλεφωνικές κλήσεις (περίπου 24.000/2 χρόνια)- ή επισκέψεις καταναλωτών για να ζητήσουν πληροφορίες  ή συμβουλές σε θέματα που αντιμετώπιζαν κατά τις συναλλαγές τους. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών αφορούσε στο νόμο 3869/2010.
Οι καταγγελίες-υποθέσεις που απασχόλησαν την ΕΝ.Κ.ΚΑ κατά τη διάρκεια των ετών 2014 και 2015  ήταν 1005 και  ιεραρχούνται ως εξής:

  Νόμος 3869/2010 :
Κατάθεση αιτήσεων  207
Συνδρομή  κατά την προδικασία 73
Συνδρομή σε  προβλήματα  με τις τράπεζες για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων της προδικασίας  43
Επαναπροσδιορισμός δόσεων 24
Προσωπικές ενημερωτικές συναντήσεις με μέλη και μη μέλη 532

 Εταιρείες Σταθερής - Κινητής Τηλεφωνίας – ΙΝΤΕΝΕΤ: 25
● Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλών : 22
● Δημόσιοι Οργανισμοί (ΔΕΗ): 18
● Ελαττωματικά προϊόντα: 17
● Τιμές προϊόντων και υπηρεσιών: 16
Κυλικεία: 8
Ακατάλληλα τρόφιμα: 7
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: 6
● Υπηρεσίες τουρισμού: 4
● Πρατήρια καυσίμων: 2
● Καλλυντικά: 1

Γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

            Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας συμμετέχει ως συνδικαιούχος φορέας στο πρόγραμμα με τίτλο: « Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας Δήμου Καβάλας «ΣτηριΖΩ»». Στο πρόγραμμα η ΕΝΚΚΑ έχει αναλάβει τις δομές «Γραφείο Διαμεσολάβησης» και «Τράπεζα Χρόνου». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ του δήμου Καβάλας, η «Κοινωνική Αλληλεγγύη» του δήμου Καβάλας, η ΠΝΟΗ, το Ταμείο Ευποιίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ο Ιατρικός σύλλογος Καβάλας, ο Φαρμακευτικός σύλλογος Καβάλας, το Επιμελητήριο Καβάλας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΣΠΑ 2007-2013.
          Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία) με θέμα την ενδυνάμωση των καταναλωτών.

Δ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συμμετοχή στο σεμινάριο με θέμα: «Χρηματοοικονομική Συμβουλευτική Προς Καταναλωτές» στις 6 και 7 Μαρτίου 2014 στην Αθήνα. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την ΕΚΠΟΙΖΩ. (κ. Νικολαΐδου)

Ε. Εκπροσωπηση σε επιτροπεσ- ομαδεσ εργασιασ

1.      Σε τοπικό επίπεδο:
·         Επιτροπή  Φιλικού Διακανονισμού Δήμου Καβάλας
·         Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού Δήμου Παγγαίου
·         Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Καβάλας
·         Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Νέστου
·         Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Παγγαίου
·         Συμμετοχή σε εργαστήριο με θέμα τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στο δήμο Καβάλας(2/6/2015)

2. Σε εθνικό επίπεδο:
► Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (τακτικό μέλος)
► Επιτροπή προστασίας ανηλίκων Υπουργείου Ανάπτυξης

3. Σε κοινοτικό επίπεδο:
► Υποεπιτροπή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας     Καταναλωτών (ΕΣΟΚ) της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών(DG SANCO), Βρυξέλλες.
► Υποεπιτροπή για την Τιμολόγηση των Επιχειρήσεων Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτή (DG SANCO), Βρυξέλλες. 
Στο  Waste Working Group του Ευρωπαϊκού γραφείου Περιβάλλοντος
Στο Νanotechnology Working Group του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος


ΣΤ. Συμμετοχη σε Δευτεροβαθμιεσ Οργανώσεισ

1.      Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
2.      Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων
3.      ECU (European Consumer Organization)

Ζ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ
1.      Συμμετοχή στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για τα Δικαιώματα των Ασθενών.
2.      Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Δίκτυο για τη Νανοτεχνολογία.
3.      Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Zero Mercury»
4.      Συμμετοχή στο Δίκτυο Ενώσεων Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας στο οποίο συμμετέχουν: Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου, Ένωση Καταναλωτών Δράμας, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Σερρών, ΕΚΑΤΟ Φλώρινας, ΚΕΠΚΑ Κοζάνης, ΕΚΠΟΙΖΩ-παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Η. ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
4 Μαρτίου 2014: Συμμετοχή σε πανακαβαλιώτικο συλλαλητήριο για τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου TAP στις Συμμετοχή σε πανακαβαλιώτικο συλλαλητήριο για την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG (3/7/2014)
20 και 21 Ιουνίου 2014: Συμμετοχή στο Kavala AirShow. Εθελοντές της ΕΝΚΚΑ διένειμαν στους πολίτες ενημερωτικό υλικό και ενημέρωσαν για τις δράσεις της ΕΝΝΚΑ.
15 Φεβρουαρίου 2015: Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τροποποίηση Καταστατικού ΕΝΚΚΑ και κοπή βασιλόπιτας.
15 Μαΐου 2015: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στον Κήπο (Γραφείο Διαμεσολάβησης ΣτηριΖΩ)
25 Νοεμβρίου 2015 :Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στο τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (Τράπεζα Χρόνου ΣτηριΖΩ)
19 Οκτωβρίου 2015: Εκδήλωση γα την ενημέρωση και δωρεάν εξέταση για τον ιό HIV και την Ηπατίτιδα C (Γραφείο Διαμεσολάβησης ΣτηριΖΩ και ΜΚΟ PRAKSIS) στην πλατεία Καπνεργάτη.
19 Νοεμβρίου 2015: Ανταλλακτικό παζάρι στην Καπναποθήκη –πλατεία Καπνεργάτη (Τράπεζα Χρόνου ΣτηριΖω) στο χώρο του γραφείου του συλλόγου ΠΝΟΗ


Θ.  ΕΚΔΟΣΕΙΣ :
1.      Έντυπο με τίτλο: «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου»
2.      Επανέκδοση του εντύπου με τίτλο: «15 ΜΑΡΤΗ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΑ!!!»
3.      Επανέκδοση του εντύπου με τίτλο: «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»
Η ΕΝ.Κ.ΚΑ διατηρεί ιστοσελίδα:                                 http://www.fonikatanaloton.blogspot.com και

 facebook με την επωνυμία: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ     

Δεν υπάρχουν σχόλια: