Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


Στη σύγχρονη εποχή, ένα παιδί θεωρείται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους και πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Αν και το ίδιο το παιδί δεν έχει αγοραστική δύναμη και, πόσο μάλλον την αναπτυγμένη κρίση να σταθμίσει τις ανάγκες του, έχει την ευχέρεια να αναγκάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα να του αγοράσουν τα προϊόντα που επιθυμεί.

Πατίνια, ποδηλατάκια, φορτηγά, αυτοκινητάκια, άμαξες και μπάλες. είναι από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια. Δυστυχώς μερικοί σοβαροί τραυματισμοί των παιδιών μας συμβαίνουν παιχνίδια που δεν διαθέτουν ασφαλή προδιαγραφές και τα παιδιά οδηγούνται στο νοσοκομείο. Οι τραυματισμοί από πτώσεις είναι τα πιο συχνά ατυχήματα στα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, σοβαρά ατυχύματα που αφορούν παιδιά οφείλονται στην κατάποση ή εισχώρηση μικρών αντικειμένων στην μύτη ή στα αυτιά, από έκρηξεις βενζινοκίνητων παιχνιδιών, από έφλεκτα παιχνίδια, καθώς και από αιχμηρά άκρα παιχνιδιών με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Κάθε χρόνο πολλά νέα παιχνίδια προσφέρονται στην αγορά και ειδικά στην περίοδο των εορτών. Οι γονείς και όσοι αγοράζουν παιχνίδια θα πρέπει να αξιολογούν κάθε νέο παιχνίδι που σκέφτονται να αγοράσουν καθώς και κάθε παλιό παιχνίδι που υπάρχει στο σπίτι για τους πιθανούς κινδύνους.

Ο ρόλος μας ως γονείς είναι ζωτικός για την ανάπτυξη μιας σωστής σχέσης μεταξύ παιδιού και παιχνιδιού. Η επιλογή κατάλληλων παιχνιδιών αποτελεί χρέος όλών μας απέναντι στα παιδιά. Η κακή επιλογή ενός παιχνιδιού μπορεί να αποβεί μοιραία για το παιδί, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μεθόδους διαπαιδαγώγησης και να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για την ψυχική του υγεία και ισορροπία.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

1. Διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις ενδείξεις για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού που αναγράφονται στις οδηγίες ή και στη συσκευασία π.χ. "Δεν συνιστάται για παιδιά κάτω από 3 ετών", ή "μη-τοξικό" για τα παιχνίδια που ενδέχεται να καταλήξουν στο στόμα του παιδιού

2. Αγοράστε παιχνίδια που ταιριάζουν στην ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ικονότητές του παιδιού. Για τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγονται τα παιχνίδια που είναι υπερβολικά πολύπλοκα. Λαμβάνετε υπόψη σας την συνιστώμενη ηλικία που αναγράφεται στη συσκευασία για να μπορέσετε να επιλέξετε παιχνίδια που είναι ελκυστικά και ασφαλή.

3. Δώστε μεγάλη σημασία στον σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής στα παιχνίδια που αγοράζετε. Να προτιμάτε παιχνίδια που φέρουν το σήμα "ΕΚ" (CE) το οποίο πιστοποιεί ότι για την κατασκευή τους έχουν τηρηΘεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφάλειά τους.

4. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία, σύρματα ή ελατήρια στο σώμα του παιχνιδιού, παιχνίδια που παράγουν εξαιρετικά δυνατούς θορύβους γιατί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή καθώς και παιχνίδια που έχουν μηχανισμούς π.χ. προπέλες που μπορούν εύκολα να τραυματίσουν τα μάτια.

5. Να μην αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης ειδικά για ηλικίες κάτω των τριών ετών.

6. Να μην είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα (να υπάρχει η αναγραφή "μη- τοξικό" στη συσκευασία) ή από εύφλεκτο υλικό γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης ή εγκαύματος.

7. Τα πάνινα και χνουδωτά παιχνίδια να μην αφήνουν χνούδι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη.

8. Να διαλέγετε παιχνίδια αισθητικά ωραία, από φυσικό υλικό που να έχουν πολλαπλές χρήσεις. Εκτός από γνήσια ψυχαγωγικά να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

9.Προσοχή στα παιχνίδια που απαιτούν επίβλεψη του παιδιού όταν παίζει με αυτά, που λειτουργούν με ρεύμα, τα αεροβόλα παιχνίδια, "παιχνίδια- πειραμάτων" που έχουν σχέση με τη χημεία, κλπ. Λάβετε υπόψη ότι και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά όταν ένα τέτοιο παιχνίδι υπάρχει στο σπίτι σας.

10. Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό:

- Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά.
- Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο.

Καταγγέλουμε στις αρμόδιες αρχές η στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας περιπτώσεις ελλατωματικών ή επικύνδυνων παιχνιδιών, για να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, ακόμη και αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις είναι αυξημένες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα παιδιά δεν λείπουν τα παιχνίδια, αλλά η παρέα των γονιών του και φυσικά των άλλων παιδιών. Τέλος, θα πρέπει να αποτρέπετε τα παιδιά σας να βλέπουν διαφημίσεις, γιατί ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τους αλλά να οδηγήσουν στην αθρόα και περιττή κατανάλωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 07:00 μέχρι και τις 22:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: