Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΛΟ ΣΥΝΑΧΙ ΄Η Ο ΙΟΣ Η1Ν1;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα όλων μας ειδικά αυτή την περίοδο που ευνοείται η ανάπτυξη όλων των ιώσεων.
Έχετε γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή το νέο ιό;

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας δραστηριοποιούμενη και σε θέματα δικαιωμάτων των ασθενών θα επισημάνει τις διαφορές μεταξύ των τριών αυτών παθήσεων καθώς και μέτρα πρόληψης για κάθε περίπτωση, ώστε οι πολίτες να πάρουν τις αποφάσεις τους με υπευθυνότητα και κυρίως χωρίς πανικό.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι του μέλους της ΕΝΚΚΑ, κ. Ε. Γεροστεργίου ,ιατρού.
Η γρίπη και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα κλινικά συμπτώματα της γρίπης είναι τα ακόλουθα:
Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα.
. Βήχα
. πονόλαιμο
. μυαλγίες
. συνάχι
. πονοκέφαλο
. ρίγος
. αίσθημα κόπωσης
. διάρροια και εμετούς σε λίγες περιπτώσεις



Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι τα ίδια με εμφάνιση όμως πιο ήπια.
Η μετάδοση της νόσου ξεκινάει μια μέρα πριν από την εκδήλωση της και συνεχίζετε για επτά μέρες μετά. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ζωή τους καθώς οδηγεί σε επιπλοκές από αλλά συστήματα του οργανισμού όπως είναι το κατώτερο αναπνευστικό.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.
Οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα ή γρίπη μεταδίδονται από την επαφή με τα χέρια και από σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από τον βήχα και το φτάρνισμα.
Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι είναι αποτελεσματική πρόληψη όπως επίσης να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια ή την μύτη με τα χέρια.
• Εάν έχετε πυρετό θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι
• Εάν καπνίζετε σταματήστε αμέσως το κάπνισμα. Εάν όχι αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα από άτομα του περιβάλλοντος σας τα οποία πιθανόν να καπνίζουν, διότι αυτό χειροτερεύει τα συμπτώματα.
• Να πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων και ελαφριές σούπες. Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων. Επίσης είναι πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, διότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχουν αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης.
• Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ
• Εάν έχετε πόνο στο λαιμό, στο φάρυγγα σας, μπορείτε να κάνετε γαργάρα με ζεστό νερό που περιέχει άλας, το οποίο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Επίσης ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορεί να βοηθήσουν.




• Χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορού για την μύτη σας για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και για να υγροποιείται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, διότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να καλέσετε τον γιατρό σας.
1) Εάν έχετε κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες
2) Εάν έχετε πόνο στο αυτί ή εάν τρέχει υγρό από το αυτί
3) Σε περίπτωση που έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπο σας
4) Σε περίπτωση που έχετε υψηλό πυρετό.
5) Δυσκολία στην αναπνοή.
6) Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει μια βραχνάδα, μια φαρυγγίτιδα ή βήχας που δεν φεύγουν.
7) Εάν έχετε δύσπνοια ή συριγμό.
Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να μας βάζουν σε υποψία και για τον νέο ιό;!
Η επιδημία της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1) είναι υπό εξέλιξη και η πορεία της απρόβλεπτη, είναι σκόπιμη η παρακολούθηση των τελευταίων οδηγιών πρόληψης.
• Αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που νοσούν. Εάν έχετε εσείς προσβληθεί από τον ιό, αποφύγετε και πάλι την επαφή με άλλα άτομα ώστε να αποτρέψετε τη μετάδοση του.
• Σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί με τον ιό, καλύτερα να απέχετε από την εργασία, το σχολείο και λοιπές εργασίες, ώστε να αποτρέψετε και πάλι την μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα.
• Πάντοτε καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, και πετάξτε το χαρτομάντιλο στο καλάθι των αχρήστων μετά την χρήση του.
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Η ΟΧΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ;
Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κατά για το αν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για την νέα γρίπη.
Η υπεύθυνη πολιτεία λέει ναι.
Τα μέλη της Εθνικής επιτροπής πανδημίας λένε ναι.
Έγκριτοι επιστήμονες λένε ναι.


Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι έγκριτοι επιστήμονες που λένε ας περιμένουμε λίγο ακόμα ή μάλλον ναι ή θα δούμε.
Ενώ είναι και εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρησιμότητα του πανδημικού εμβολίου, και απαντούν όχι.

Ποιές παρενέργειες μπορεί να έχει το νέο εμβόλιο και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχούν;
Καταρχήν υπάρχουν οι τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης ( την ώρα του εμβολίου ή και μετά) και κοκκίνισμα, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και κάποιος πυρετός.
Άλλου είδους ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπανιότατες σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας .
Αυτές αφορούν κάποια νευρολογικά συμπτώματα, από ήπια μουδιάσματα, όπως η πάρεση προσώπου μέχρι πιο έντονη νευρολογική συμπτωματολογία που παραπέμπει στο σύνδρομο Guillain Barre. Τα νευρολογικά συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από 3 έως 6 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Πρέπει να ανησυχούμε και να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας αν παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί και ανεξήγητα μουδιάσματα ή μεγάλη κόπωση ή ατονία, τις επόμενες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Η δημιουργία των αντισωμάτων ξεκινά την 10η μέρα μετά τον εμβολιασμό.
Εάν κάνουμε το εμβόλιο και κολλήσουμε γρίπη δεν διατρέχουμε κάποιον ειδικό κίνδυνο απλώς μας εξασφαλίζει ακόμη ανοσία .
Αν περάσαμε ήδη την νέα γρίπη χωρίς όμως κάποια έντονα συμπτώματα και χωρίς να το καταλάβουμε αν κάνουμε το εμβόλιο δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα .
Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν εφ’ όσον έχουμε την υποψία πως περάσαμε την νέα γρίπη να κάνουμε το ειδικό τεστ που ανιχνεύει τον νέο ιό ώστε να μην μπούμε στην διαδικασία του άσκοπου εμβολιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: